Mühendislik, yürüyen bir ansiklopedi gibi sadece bilmek ve bilgili olmak değildir; mühendislik sadece analiz değildir; mühendislik sadece var olmayan mühendislik sorunlarına şık çözümler bulma kapasitesine sahip değildir; mühendislik, teknolojik değişimin düzenleyici güçlerin sanatını uygular. Mühendisler, bilim ve toplum arasındaki arayüzde çalışan insanlardir.
Mühendislik bilimi çok sayıda özel dallara ayrılmıştır. Bunlardan birisi de otomotiv mühendisliğidir. Otomotiv terimi motorlu araçlar anlamına gelmekte olup, otomobiller, toplu taşımacılıkta kullanılan taşıtlar, yük taşıtları, tekerlekli ve paletli iş makineleri, motosikletler, tarım makineleri ve raylı taşıtları kapsamaktadır. Hava ve deniz taşıtları da bazı hallerde otomotiv kapsamında ele alınmaktadır. Bu araçların ortak özelliği güç kaynağı olarak bir içten yanmalı motor kullanmalarıdır.
Otomotiv mühendisliği programı motorlu araçların tasarlanması, geliştirilmesi, üretilmesi, bakım ve onarımlarının yapılması, iş yerlerinin organize edilmesi ve ticari faaliyetlerin yürütülmesi işlerini üslenecek nitelikli insan gücünün yetiştirilmesi amaçlanmaktadır. Tarsus Üniversitesi Otomotiv Mühendisliği Bölümü gerçekten en iyi ve en parlaklar beyinler için mükemmel bir adres. Otomotiv endüstrisine odaklanmış, dünya standartlarında, çok disiplinli bir program oluşturmayı hedefledik. Bu amaçla bölümün temel amacı Otomotiv Mühendisliği öğrencilerine iş hayatında ve normal hayatlarında karşılaşabilecekleri her türlü problemlerde uygulama becerisi dünyada meydana gelen teknolojik gelişimlerden haberdar, mühendisliğin diğer alanlarıyla yakından ilişkilendirilmiş mühendisler yetiştirmektir. Şu anda, 200'den fazla öğrenci otomotiv mühendisliği alanında lisans seviyesinde eğitim görmektedir. Öğrencilerimiz iki ortak paydayı paylaşıyor: bilgi ve araba tutkusu.
Otomotiv Mühendisliği Calışma Alanları Nelerdir?
Otomotiv mühendisliği öğrencileri, otomotiv yan sanayi ve otomotiv şirketlerinin yanı sıra otomotiv servisleri, imalat sektörü, otomotiv elektrik elektronik sistemleri, otomotiv kontrol sistemleri gibi birçok alanda istihdam edilebilmektedirler. Teknoloji Fakültelerinden mezun olan bir otomotiv mühendisi teorik bilgilerinin yanında uygulamaya olan becerilerinden dolayı mükemmel kariyer fırsatlarına sahip olabileceklerdir. Ayrıca, akademik kurumlarda, özel sektördeki firmalarda, askeri kuruluşlarda, kendi işyerlerini kurarak yurtiçinde ya da yurtdışında v.b. görevler üstlenebilirler. Otomotiv Mühendisliği mezunlarının görev alanları içerisinde sadece otomobiller için değil, motosiklet, kamyon, tır, traktör, otobüs ve minibüs üretimi de otomotiv sektörünün faaliyet alanı içerisindedir.
Ayrıca ülkemizin “yerli araç üretimi” programı kapsamında istihdam edilmek üzere Hibrit ve Tam Elektrikli araçlar ve akıllı (autonomous) araçlar geliştirme projeleri için, bölüm olarak kendisine güvenen, atak ve her türlü bilimsel çalışmaya istekli öğrenciler yetiştirmeyi hedeflenmektedir.
Bölümümüzde malzeme bilimi-nanoteknoloji, ileri imalat teknikleri, içten yanmalı motorlarda yanma iyileştirilmesi, hibrit elektrikli araçlar için ileri kontrol-otomasyon teknikleri, araçlarda yapay zeka metodları gibi alanlarda araştırmalar yapılmakta ve bu araştırmaların sonuçları prestijli dergilerde yayınlanmaktadır.
Neden Tarsus Üniversitesi Otomotiv Mühendisliği?
Ülkemizin yüksek teknoloji ile kalkınma politikaları doğrultusunda uzun vadede yüksek profilli yetişmiş eleman ihtiyacını karşılamak için Tarsus Üniversitesi Otomotiv Mühendisliği Bölümü olarak:
- Özgün ve yenilikçi ders müfredatı
- Yeni laboratuvar cihazları
- Çevre illerdeki sanayi üreticileri ile yakından kariyer koçluğu imkani
- Uzun stajlar ile sanayi-üniversite eğitim olanağı
- Kendi alanında uzman ve yurtdışı doktoralı öğretim üyeleri ile yakın iletişim fırsatı
sunuyoruz. Tarsus Üniversitesi Otomotiv Mühendisliği ailesi olarak sizleri de bu bilim kervanında görmekten mutluluk duyarız.